Utolsó kommentek

Rovatok

Szamárság

Valahányszor blogot olvasnék, ott vigyorog a felszólítás: Gyárts blogot most! Jó.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Szamár-e a szamár?

2007.08.02. 12:38 lacibetyár

Egyáltalán nem.

A régi időkben a szamár sok jó tulajdonság jelképe volt. Az iszlám világban a szamarat a bátorságáért becsülték, Mervan kalifának a "szamár" nevet adományozták rettenthetetlenségéért. Az ókorban Homérosz Ajaxot szamárhoz hasonlította, a középkorban Daniel Heinsius könyvet írt Laus Asini (A szamár dicsérete) címmel.

Kazinczy Ferenc számol be a pannonhalmi szamár esetéről, a történet szintén a szamár eszességét példázza:
Akkoriban a vizet az apátságba vízhordó szamarak szállították. Mindegyik szamár két puttonyt vitt, ezeket lent a falusi kútnál töltötték meg. Amelyik szamár puttonya megtelt, azt a hajtók átterelték a teliputtonyosok csoportjába.
Az okos szamár ezt megfigyelte és még mielőtt rákerült volna a sor, üres puttonyával suttyomban átballagott a teliputtonyosok közé. Odafönt meg, még mielőtt kiderült volna a turpisság átosont a már kiürített puttonyosok csoportjába.

Azt hiszem éppen a szamár önállósága nem tetszhetett az embereknek, ezért az ostobaság jelképévé tették.

Szólj hozzá!

Címkék: ajax szamár okos kazinczy ráth végh mervan kalifa homérosz laus asini asinus

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarsag.blog.hu/api/trackback/id/tr76130711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása